Organisatieopstellingen

Waarom lopen bepaalde zaken stroef, wat maakt dat er geen goede samenwerking ontstaat tussen de werknemers of teamleden, waarom lijkt iedere nieuwe werknemer binnen die ene functie steeds weer 'op te branden', zit iedereen wel op de juiste plek?
Zet de deur open voor verandering, en krijg NU inzicht in wat er speelt binnen je bedrijf of organisatie!

Organisatieopstellingen

Waarom een organisatieopstelling?

Een organisatieopstelling kenmerkt zich door de snelle werkwijze; meestal is een dag of een dagdeel al genoeg om inzicht en verandering teweeg te brengen en weer vooruit te kunnen.

Er kunnen uiteenlopende aanleidingen zijn om een organisatieopstelling in te zetten.
Bijvoorbeeld:
Leiderschapsvraagstukken  /  loopbaanvraagstukken  /  verstrengeling van zakelijk en privé  /  rebellie of pesterijen op het werk  /  het bekijken van haalbare doelen  /  het oprichten van een organisatie  /  een fusie of overname  /  opvolgingsvraagstukken in familiebedrijven  /  de naam of vestigingsplek van een bedrijf onderzoeken  /  wat is mijn (mogelijke) plaats in het bedrijf  /  inzicht en helderheid bij het nemen van bepaalde beslissingen  /  onderzoek van (nieuwe) markt- en bedrijfsstrategieën  /  welke sollicitant past op deze plaats etc.
 

Mogelijke symptomen binnen het bedrijf of organisatie:

 • Een bepaalde 'taaiheid' in de organisatie
 • Een probleem of conflict blijft jaren bestaan zonder oplossing
 • Er zijn sluimerende conflicten die niet goed te benoemen zijn
 • Ondanks opleiding, ervaring en kwaliteit komt iemand niet goed uit de verf
 • Een afdeling voelt zich niet goed geleid of betwist de leidinggevende
 • Verschillende elkaar opvolgende leidinggevenden kampen met dezelfde problemen
 • Slechte communicatie waarbij mensen zich niet gehoord en begrepen voelen
 • Mensen voelen zich ondergewaardeerd
 • Er is een hoog verloop; medewerkers hebben de neiging te willen vertrekken
 • Veel interne concurrentie
 • Burn-out
   

Onze trainers

Een organisatieopstelling wordt verzorgd door Elmer Hendrix of Mieke Kox.

Ervaringen

 • In-company Opstellingen

  Bij IVSW had ik mijn eerste kennismaking met organisatieopstellingen. Een opstelling van een gezondheidsorganisatie waar de teamflow niet wil vlotten. De opstelling bracht onverwacht inzicht in onderlinge relaties uit het verleden en de impact daarvan op het heden. Heel bijzonder is dat enkele weken na de opstelling, het team weer lekker loopt; er zijn mensen vertrokken, de flow is goed en de productiviteit is gestegen. Welke impact heeft de organisatieopstelling hierop gehad? Intrigerend. 
   
  Ellis Brinkman MBA
  (LSPM Interim en Verandermanagement)

 • Door de organisatieopstelling bij IVSW werd duidelijk dat ik niet in positie kon komen als directeur, zonder eerst goed afscheid te nemen van mijn voorganger, die door ziekte vrij abrupt was vertrokken. We hebben daarna op school een goed afscheid georganiseerd en ik heb haar geëerd door in het kantoor een soort gedenkplek te maken. Daarna voelde ik mij vrij om het kantoor anders in te richten en kon ik beginnen met veranderingen.

  Ferdy Masselink
  (Directeur a.i. PCBO De Vuurvogel)

 • Met enige scepsis en met een prettige spanning ging ik naar de organisatieopstelling bij IVSW. Tot mijn stomme verbazing werd de situatie uitgebeeld op een wijze die totaal niet overeenkwam met de door mij ervaren feitelijkheid, maar die toch de kern raakte.
  Een mooie abstractie die mij tot concreet handelen heeft weten te voeren. Ik ging zonder scepsis weg, met voldoening en een prettige spanning.

  Yvon Prince
  (Prince & Advies, versnellen en vertragen)